Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Jak z doby reálného socialismu, jsem už bohužel pamětník. Vyrábět, vyrábět...autorem uváděná výroba, plány byly určitě překročeny, ale v obchodech nic nebylo. Brání tady snad někdo někomu něco vyrábět? Je to také o přírodních podmínkách a rentabilitě dané výroby. Autorem uváděná věta o "systematické likvidaci naší výroby", myšleno asi ze strany Západu je už hodně za hranou, to nehlásají ani soudruzi z KSČM. Do našeho zemědělství teče z EU obrovské množství peněz, tolik toho nejde do žádného jiného odvětví. Z evropských dotací se budují moderní stáje, pořizuje se moderní technika a zvyšuje se tak konkurenční schopnost našeho zemědělství na mnoho let dopředu. To musí každý vidět i "ze silnice".

0 0
možnosti
AT

Jen pár nesouvislých glos:

Opravdu si myslíte, že si v březnu dokážeme vypěstovat dostatek domácích rajčat?

Opravdu si myslíte, že domácí spotřebitelé chtějí papat domácí podstatně dražší zeleninu při aplikaci vašich návrhů?

Nějak je mi záhadou, proč byl za socialismu při takové nadprodukci brambor problém v zimě a na jaře vůbec nějaké brambory sehnat?

1 1
možnosti
Foto

Autor o sobě včetně svých předků tvrdí něco ve smyslu, že "všichni z jeho rodiny jsou a byli stále aktivními zemědělci". A tak by tady mohl vysvětlit, proč si čeští spotřebitelé místo skleníkových rajčat ze Španělska za 70 korun kilo, mají kupovat česká skleníková minirajčata cherry za 160-200 korun za kilo?? Preferenci českých potravin dávno prosazoval a hodně marně už lidovecký exministr zemědělství Marian Jurečka - a docela pohořel.

0 0
možnosti
MV

Takovy práce jste si s tím dál a výsledek na úrovni slohu žáka 3. ročníku zemedelky. A ta "z EU cílená likvidace českého zemědělství" to je pecka. Máte zahradu, nebo alespoň zahrádku? V čem jste v takovém případů soběstačny?

0 1
možnosti
JD

Autore, pořiďte si pár hektarů půdy a začněte pěstovat zeleninu. Uvidíte, sám, že to není vůbec jednoduché.

1 0
možnosti
Foto

J62i36r64i 90C72i21z

26. 3. 2020 12:15

Vazeny, zacnete vse pestovat na vlastni zahradce, jsme zemi zahradkaru, chatickaru a chaluparu. Tam na Vas EU nemuze a Vy budete spokojeny. Proboha likvidace ceskeho zemedelstvi od EU, to jste se naucil kde? Pri studiu VUMLu?

5 2
možnosti

Nemá prosím někdo tušení, jestli ta rajčata či polníčky, špenát, květák, mrkev atd. rostou opravdu někde v Itálii či Španělsku venku na sluníčku? Nějak se mi to u nechce věřit, nebo fakt by třeba na Siciílii bylo takový teplo?

1 1
možnosti
JH

J22a46n 28H60a33r64v48a85n

26. 3. 2020 12:56

Na Google mapách uvidíte obrovské bílé plochy u moře v Andalusie, Španělsko - jsou to foliovníky kde hydroponím způsobem pěstují rajčata (osobně jsem viděl). Takřka všechna v našich obchodech jsou odtamtud (visačky Productio es Andalúcia), popřípadě z Holandska (- také hydroponí, t.j. bez chuti :-().

3 0
možnosti
PD

P27e21t98r 37D64r73a21p16a37l

26. 3. 2020 11:02

jo, brambory.. To si jako děcko pamatuju, že na podzim tatík sebrál kárku a jel do obchodu pro dva pytle brambor na uskladnění do sklepa. protože bez toho bysme půl roku žádné brambory doma neměli. pak je chodil každý týden do toho sklepa přebírat,, aby to všechno neschnilo a na jaře půlku vyhodil i s půlmetrovejma klíčkama. tolik tedy k naší soběstačnosti v bramborách za socialismu.

7 2
možnosti

To v Brně jsme na tom byli líp, podnik OaZ to rozvážel až k činžákům ty brambory, kupodivu se nikdy žádnej pytel neztratil, a tolik to zas taky neklíčilo

0 0
možnosti
MK

Největší význam dovážené zeleniny je v tom, že je k mání i v takových měsících jako je únor nebo březen. V těchto měsících prostě vlastní zeleninu nikdy mít nebudeme a to ani kdybychom jí pěstovali úplně všude včetně trávníků ve městech mezi paneláky.

8 2
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Zdeněk Jandejsek pracuje v zemědělství a potravinářské výrobě celý svůj profesní život. Pochází se staré rolnické rodiny, která bez přerušení hospodaří od roku 1630. Žije na vesnici. Na základě celoživotních praktických zkušeností a odborných znalostí obhajuje zájmy zemědělců doma i v zahraniční. Skutečný zemědělec hospodaří s péčí řádného hospodáře a je prvním ekologem. Zná přírodu, protože v ní žije.

Seznam rubrik