Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rovný a rovnější….

Jeden europoslanec v televizi u Jílkové tvrdil, že Česká republika má stejné podmínky v EU, jako staré země EU 14. Prý máme stejné dotace, stejné podmínky pro rozvoj, stejné příležitosti…tak to snad nemyslí vážně?????

…tak to snad nemyslí vážně? Co tam ty léta děla tenhle mladý hoch, když si nevšimnul za ty léta, jak sedí v lavici europoslance, že  podmínky se nejen že nesrovnali, ale ještě se rozdíly prohloubily….

Podpory na plochu máme poloviční a jsme výrazně pod průměrem EU. Například Belgie dostává 400 eur na hektar zemědělské půdy, Holandsko 396 eur na hektar, oproti tomu je u nás cca 219 eur na hektar, v závislosti od kurzu koruny vůči euru. Národní dotace vyplácené v současné době jsou na úrovni 20 až 25 procent, což je 4 až 5krát méně. Takto zmanipulovaný vstup do EU se nazývá Společná zemědělská politika a jednotný trh.

Jde v podstatě o nastavení kolonizačních vztahů ve společenství Evropské unie, které likvidují nás a další nově přistoupivší země v roce 2004 a později. Nejen, že jde o nekalou soutěž a záměrnou likvidaci našeho zemědělství a potravinářství, ale v běžných obchodních vztazích se tomu říká využívání dumpingových cen k likvidaci sousedních států, a to se ve světě řeší nastavením cel. V EU se tomu říká „společná zemědělská politika a jednotný trh“. 

Dalším bodem, který se řeší, je program rozvoje venkova (tzv. PRV, 2. pilíř). V předchozích letech došlo k různě vyjednaným podmínkám v jednotlivých zemích, každý stát může přispívat do tohoto programu z národních rozpočtů různě, např. od 15 procent do 100 procent (říkáme tomu kofinancování). Pro příklad v současné době je kofinancování u Slovenska 25 procent, v České republice 35 procent, v Německu a Nizozemsku 59 procent, v Rakousku 100 procent. Vůbec se nepočítá, že by se mělo něco měnit, je to v pořádku?

A v neposlední řadě se bavíme o národních dotacích. Staré země EU 14 mají v současné době čtyřikrát až pětkrát vyšší národní dotace než země přistoupivší v roce 2004 a později. Náklady ve většině starých i nových zemích jsou přibližně stejné, u nás je vyšší produktivita práce a nižší mzdy, nižší profity v jednotlivých stupních vertikály, takže jsou o něco nižší. Dovážené potraviny jsou však vlivem nesrovnatelných národních dotací dováženy levněji, a to hlavně při přebytcích (vyšší nabídce), ale na našem trhu způsobí likvidaci řady komodit. Příkladem je řada druhů zeleniny či ovoce, které se u nás prodávají v době, kdy české zásoby jsou vyprodány, ceny vystřelí až na 50 či 70 korun za kilogram. Od září, kdy byla již česká jablka na trhu, se jejich cena snížila na 29 až 40 korun za kilogram. Co způsobuje česká potravina, snížení cen, nebo zvýšení cen? Měli bychom se nad tímto všichni zamyslet!!! V nákladech jsme u nás konkurenceschopní bez problému, ale síle národních rozpočtů starých zemí EU čelit nedokážeme. A co teprve uhlíková stopa, to nikomu nevadí? Hodně se o ní mluví, ale minimálně 100 000 kamionů ročně jen se základními potravinami k nám přijede a komu to vadí?

Každý hospodář od dob Marie Terezie přemýšlel stejně jako sedlák ve starých zemích EU. Tržba za živočišné komodity musí představovat 2/3 příjmu hospodáře a 1/3 příjmu má být z rostlinné výroby. Jaký je skutečný stav u  nás? Opačný. K čemu dochází? Dochází k tomu, že většina těch, pro které je produkční zemědělství sprosté slovo, trvale tlačí a natahuje ruku pro další dotace a další podpory, protože minimalizuje své příjmy z produkce. Toto narušení struktury živočišné výroby nám přineslo následující nesmyslné utlumení živočišných výrob. Tato degradace živočišné výroby, toto masivní snížení stavů, kde dojnic máme jen 29 procent oproti roku 1989, prasnic 28 procent, nosnic 33,5 procent, nás přesunulo mezi závislé státy na potravinách, zejména ze starých zemí EU, tím nejsme jen nesoběstační, ale vytvořili jsme obrovské nebezpečí v případě živelných pohrom, nepokojů, či přírodních katastrof (výbuch sopky v Irsku, ničivé tsunami apod.).

To, že jdeme špatnou cestou, je jednoznačné v tom, že sousedi jako Spolková republika Německo vyrábí 2,3krát více mléka na 100 hektarů zemědělské půdy, 5,3krát více vepřového masa na 100 hektarů zemědělské půdy, 3,4krát více hovězího masa na 100 hektarů zemědělské půdy a Holandsko, které je často semenem nesmyslných úvah o ekologii a vegetariánství, vyrábí 9,8krát více mléka na 100 hektarů zemědělské půdy, 11,1krát více vepřového masa na 100 hektarů zemědělské půdy a 9,9krát více hovězího masa na 100 hektarů zemědělské půdy.

Hospodářská politika našich vlád za posledních třicet jedna let dospěla k takovým výsledkům, že hrubá zemědělská produkce ve stálých cenách byla v roce 1936 vyšší než v roce 2019. V té době, tedy v roce 1936, byla tažná síla v zemědělství řešená koňmi a kravami, v podstatě neexistoval vyspělejší technický prostředek. Na řade míst v České republice nebyla ještě zavedená elektrická energie. 

A výsledek? V současné době je záporné saldo agrárního sektoru 47,2 miliard korun při nezapočítaní kladné bilance tabákového průmyslu ve výši 8 miliard korun. Ve skutečnosti je záporné saldo agrárního sektoru 55,2 miliard, ještě v roce 1994 bylo saldo kladné, a to ve výši téměř jedné miliardy.

Měli bychom se všichni zamyslet nad současným stavem a konečně při unijních jednáních otevřít otázky přístupové smlouvy „Společné zemědělské politiky“ a „jednotného trhu“. Za třicet let jsme v situaci velmi složité a neměli bychom dál pokračovat v uvolňování trhu s potravinami zemím s nesrovnatelným kapitálem a měli bychom dbát na to, abychom zajišťovali vyváženou zemědělskou výrobu, kde její úroveň neohrozí bezpečnost naší země. K tomu může být prvním krůčkem rozumné procento českých potravin v naší maloobchodní síti. Vždyť všichni víme, že o tom, jestli naše obyvatelstvo bude v rozumné míře kupovat české potraviny, rozhoduje jedině prodejce, pokud české potraviny nebude nakupovat v dostatečné míře od českých producentů, zlikvidujeme zemědělství totálně.

Toto nemůže nikdo, kdo má zdravý rozum chtít. Dnes to vidíme u vakcín, jsme závislí od dovozu. Zahraniční společnosti určují i přes uzavřené smlouvy objemy dodávek. Kdybychom měli vlastní výrobu vakcín, situace by byla jiná. A jak je to s potravinami? Pro výrobu domácích potravin tady máme vynikající přírodní podmínky. Tak je konečně začněme  využívat pro produkci potravin pro obyvatele naší krásné vlasti. Nemyslíte?   

Autor: Zdenek Jandejsek | neděle 7.3.2021 20:39 | karma článku: 35,82 | přečteno: 1895x
  • Další články autora

Zdenek Jandejsek

Půda mizí, my zmizíme taky……

Víte, kolik stovek tisíc hektarů úrodné půdy zmizelo? A kam? A proč? A jak souvisí půda s potravinami?

18.2.2021 v 20:20 | Karma: 25,93 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ekonomika

Zdenek Jandejsek

Zelený úděl? Úděl? Hloupost to je!

Země, které přistoupily po roce 2004 do EU, jsou na tom hůře a to nejen v zemědělství a výrobě potravin.....a teď je připravena řada strategií, které budou posledním hřebíkem do rakve........zelený úděl....nesmysly.....

15.1.2021 v 17:30 | Karma: 38,36 | Přečteno: 1414x | Diskuse| Ekonomika

Zdenek Jandejsek

Pod svícnem bývá největší tma

Rok 2020 přinesl řadu změn a obrátil mnohým lidem život vzhůru nohama. Mnoho se změnilo....... je otázka, zda se život někdy vrátí do původních kolejí..... Budeme mít co jíst nebo bude hlad?

10.1.2021 v 23:05 | Karma: 24,57 | Přečteno: 610x | Diskuse| Ekonomika

Zdenek Jandejsek

I negramot v oboru zemědělství navrhuje změnu agrární politiky EU

Přežije to české a evropské zemědělství? Velice mě v negativním slova smyslu pobavil článek v Lidových novinách z 20.10.2020 od současného europoslance za TOP 09 Luďka Niedermayera, vystudovaného kybernetika matematika..........

27.10.2020 v 10:27 | Karma: 34,36 | Přečteno: 928x | Diskuse| Politika

Zdenek Jandejsek

Výsledky zemědělství prezentované statistickým úřadem jsou mimo mísu

Odhady sklizní obilovin prezentované statistickým úřadem, který zařadil zemědělce pod průmysl, jsou úplně mimo realitu......nevěříte?

28.7.2020 v 11:01 | Karma: 24,30 | Přečteno: 787x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Zdeněk Jandejsek pracuje v zemědělství a potravinářské výrobě celý svůj profesní život. Pochází se staré rolnické rodiny, která bez přerušení hospodaří od roku 1630. Žije na vesnici. Na základě celoživotních praktických zkušeností a odborných znalostí obhajuje zájmy zemědělců doma i v zahraniční. Skutečný zemědělec hospodaří s péčí řádného hospodáře a je prvním ekologem. Zná přírodu, protože v ní žije.

Seznam rubrik