Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dost diletantizmu v EU, jen profesionál se zkušenostmi může zajistit stabilitu a rozvoj EU

EU se dává cestou „Zelené dohody“ a nesmyslným strategickým plánem, které vedou k extenzitě a hlavně k oslabování států přistoupivších do EU  v roce 2004 a později.

Výsledkem bude další ovládání trhu těch, kteří nemají dostačenou ekonomickou sílu. Mám pocit, že cílem starých zemí je ovládnout trhy těchto později přistoupivších zemí v klíčových komoditách, zejména v potravinách.  Příkladem může být nejen Česká republika, ale hlavně Rumunsko, Bulharsko, Chorvatsko a další, kteří, není tomu tak dávno byly soběstační a exportéři potravin, hlavně ovoce a zeleniny. Nyní dováží až 50 % potravin z Holandska, Španělska a dalších států a jejich venkov se vylidňuje.  Z Bulharska odešlo cca 3 mil. lidí a z Rumunska více než 4 mil. lidí.  Německo a Francie se snaží z nových přistoupivších zemí udělat jen zásobárnu levné pracovní síly. To přece nebyla idea silné EU, která měla být protiváhou světových velmocí. Naší představou bylo podpořit rovnoměrný rozvoj všech států EU a posílit ekonomiku celé unie.

Za nejhorší považuji to, že neřešíme jednu ze základních podmínek lidského života, a to je výroba potravin hlavně v nově přistoupivších zemích. Další představy o utlumovaní zemědělské výroby představiteli EU se nejvíce dotknou nás, kteří jsme již snížili intenzitu výroby zemědělských komodit, u mnohých z nich na 30 až 50 %. Další ovládnutí trhu s potravinami je další posílení naší závislosti na těch, kteří už EU ovládli. Co říká a dělá vyspělý SVĚT?

Vyspělé státy světa zvyšují produktivitu práce, koncentraci zemědělské a potravinářské výroby, s obrovským tempem zavádějí půdo-ochranné technologie a protierozní obdělávaní půdy, systémem precizního zemědělství, které brání půdní erozi a umožní intenzivní hospodaření na půdě. Zemědělsky vyspělé státy intenzivně pracují na genetice v rostlinné i živočišné výrobě.

V rostlinné výrobě u základních plodin, kterými jsou kukuřice a sója, uplatňují systém GMO, který jim přináší zdravé rostliny s minimálním využíváním chemických ochranných prostředků a téměř dvojnásobným výnosem, než dosahují v průměru všichni ostatní.  Produkce je zdravá a při vysokém výnosu a nižších vstupech (chemických prostředků a průmyslových hnojiv) je velmi levná, tudíž tyto vyspělé státy budou likvidovat konkurenci, ke které patří i EU.

V živočišné výrobě vyspělý svět vkládá obrovské finanční  prostředky do šlechtění, které přináší vynikající výsledky nejen v produkčních a reprodukčních ukazovatelích,  ale i v kvalitě. Obrovský pokrok lze zaznamenat u komodit jako je mléko, vepřové maso a drůbeží maso.

Vyspělý zemědělský svět bere velice vážně prognózy s vývojem počtu obyvatel. V roce 2050 lidstvo dosáhne téměř 10 mld. obyvatel na naši planetě. V nejlidnatějších zemích světa, v Číně,  Indii a Indonésii se procenta  střední třídy, která  si již bude moci dovolit koupit veškeré potřebné potraviny, zvýší ze současných 16 % na cca 55 %.  V této době se předpokládá, že výměra obhospodařované zemědělské půdy bude již nižší  než 0,15 ha na obyvatele planety. Lze předpokládat, že ten, kdo bude mít k dispozici dostatečnou nabídku kvalitních  potravin, bude mít ve světe obrovský vliv a ekonomickou prosperitu. Neměli bychom se na tohle všechno připravit?

 

Autor: Zdenek Jandejsek | středa 18.3.2020 12:05 | karma článku: 21,54 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Zdenek Jandejsek

Rovný a rovnější….

Jeden europoslanec v televizi u Jílkové tvrdil, že Česká republika má stejné podmínky v EU, jako staré země EU 14. Prý máme stejné dotace, stejné podmínky pro rozvoj, stejné příležitosti...tak to snad nemyslí vážně?????

7.3.2021 v 20:39 | Karma: 35,82 | Přečteno: 1895x | Diskuse| Ekonomika

Zdenek Jandejsek

Půda mizí, my zmizíme taky……

Víte, kolik stovek tisíc hektarů úrodné půdy zmizelo? A kam? A proč? A jak souvisí půda s potravinami?

18.2.2021 v 20:20 | Karma: 25,93 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ekonomika

Zdenek Jandejsek

Zelený úděl? Úděl? Hloupost to je!

Země, které přistoupily po roce 2004 do EU, jsou na tom hůře a to nejen v zemědělství a výrobě potravin.....a teď je připravena řada strategií, které budou posledním hřebíkem do rakve........zelený úděl....nesmysly.....

15.1.2021 v 17:30 | Karma: 38,36 | Přečteno: 1414x | Diskuse| Ekonomika

Zdenek Jandejsek

Pod svícnem bývá největší tma

Rok 2020 přinesl řadu změn a obrátil mnohým lidem život vzhůru nohama. Mnoho se změnilo....... je otázka, zda se život někdy vrátí do původních kolejí..... Budeme mít co jíst nebo bude hlad?

10.1.2021 v 23:05 | Karma: 24,57 | Přečteno: 610x | Diskuse| Ekonomika

Zdenek Jandejsek

I negramot v oboru zemědělství navrhuje změnu agrární politiky EU

Přežije to české a evropské zemědělství? Velice mě v negativním slova smyslu pobavil článek v Lidových novinách z 20.10.2020 od současného europoslance za TOP 09 Luďka Niedermayera, vystudovaného kybernetika matematika..........

27.10.2020 v 10:27 | Karma: 34,36 | Přečteno: 928x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Zdeněk Jandejsek pracuje v zemědělství a potravinářské výrobě celý svůj profesní život. Pochází se staré rolnické rodiny, která bez přerušení hospodaří od roku 1630. Žije na vesnici. Na základě celoživotních praktických zkušeností a odborných znalostí obhajuje zájmy zemědělců doma i v zahraniční. Skutečný zemědělec hospodaří s péčí řádného hospodáře a je prvním ekologem. Zná přírodu, protože v ní žije.

Seznam rubrik