Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V podstatě vůbec nikoho z vedení super a hyper cizáckých marketů na území ČR nezajímá, že se u nás urodilo málo jablek. Dovezou si je v pohodě nejen z Polska, ale vlastně odkudkoliv jinde, kde je pěstovat na rozdíl od nás umí. A pokud se u nás třeba neurodí okurky na nakládání, doveze si je norská Orkla do své fabriky Hamé z Turecka pěkně do Bzence a tam je v pohodě zavaří do nálevu z původně znojemské Fruty a pod značkou Znojmia je ve sklenicích bez problémů hezky prodá - a nikdo nic nepozná - a všichni budou spokojeně mlaskat. ;-)

0 0
možnosti
PK

Pokud sleduji markety tak se docela slušně prosazujeme v rajčatech. A velmi chutnají proti nějakému Maroku. Tak by to snad šlo i jinde, kde nás neporážejí klimatické vlivy. Asi není ta finanční podpora, ale zas máme nižší mzdy. I těm otrokům z Východu musí v Německu, Itálie apod. platit tamní víc než u nás.

1 0
možnosti
JS

Nejsem si jistý jestli sklizeň bude nižší nebo vyšší. Na druhé straně nepochybuji o tom, že ceny půjdou nahoru i kdyby zůstala rafinovaně stejná.

2 0
možnosti
Foto

Zajímavé. Podíval jsem se na Danish Crown:

Danish Crown má ročnít tržby 214 mld CZK, tj. skoro 3% HDP celého Dánska.

Podíl celého českého zemědělství na HDP ČR je méně něž 2%.

0 0
možnosti
PK

Zaměňujete tržby (revenue) a HDP. Zisk je pro informaci samozřejmě jen část HDP ale ten u uváděného gigantu činil pouze 2% tržeb.

0 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Zdeněk Jandejsek pracuje v zemědělství a potravinářské výrobě celý svůj profesní život. Pochází se staré rolnické rodiny, která bez přerušení hospodaří od roku 1630. Žije na vesnici. Na základě celoživotních praktických zkušeností a odborných znalostí obhajuje zájmy zemědělců doma i v zahraniční. Skutečný zemědělec hospodaří s péčí řádného hospodáře a je prvním ekologem. Zná přírodu, protože v ní žije.

Seznam rubrik