Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J74i89r89i 15T55i10c73h90y

8. 5. 2020 17:47

Jen jednu osobni poznamku. Ceske jogurty byly vzdy vynikajici, pritom se tu zacaly hromadne dovazet z Nemecke - neargumentujte, ze tsm je vyroba ucinnejsi. Je to uz dost davno, byl jsem ve Frydlantu, v obchode jsem si sel koupit jogurt a rekl jsem si, ze si koupim cesky. Byly tam jen nemecke.

1 0
možnosti
Foto

Tak změňte obchod. Já kde příjdu tak české jogurty vidím a to včetně Lidlu a Penny

1 0
možnosti
AT

Opravdu si myslíte, že máme na výběr jen mezi těmito dvěma extrémy?

0 0
možnosti
Foto

Nějak zapomínáte, že na té "soběstačnosti" se zásadním dílem podíleli malopěstitelé a domácké chovy.

Na vesnicích v té dob žil vyšší podíl obyvatelstva a minimálně ten kdo neměl slepice byl spíš divný. Běžně se chovali králíci, vykrmovaly krůty, kachny husy......Bylo to dáno především cenou potravin a jejich nedostatkem.

Dále se na produkci potravin podíleli malochovatelé, kteří chovali např. býky na výkrm a dávali je do výkupu (můj dědeček jich měl až 5 naráz), dokud žila a byla zdravá babička chovali i krávu. A ne nebyli to žádní "kulaci" celý život pracovali v družtvu jen když šli do důchodu přilepšili si výkrmem býků.

Z otcovy strany na znojemsku zase chovali doma prasata. Já už na Zš dával do výkupu králiky měl jsem chov na výstavu, ale odevzdával jsem i desítky kusů ročně do výkupu a další desítky kusů jsme zkonzumovali.

Běžně se pěstovala zelenina, brambory....

Dnes to nikdo dělat nechce prostě proto, že potraviny jsou v obchodech tak levné, že se to nevyplatí. Ono toitž v té době maso bylo tak 3x-5x levnějí, ale platy byl v oblasti 2-3 000Kč měsíčně, tedy minimálně 10x nižší než dnes. Chléb u nás stál 5,6, ale dnes nestojí kolem 60Kč což by odpovídalo poměru k platům, mléko stávalo 2 Kč což dnes je v přepočtu minimálně 20Kč, ale běžně stojí kolem 15Kč.....A takto by se dalo pokračovat.

Tedy nějaká soběstačnost je absolutní chiméra, jedinou cestou k ní je zchudnutí obyvatel na tu úroveň aby se zase vyplatil domácí chov-a nevím jestli je to co autor vlastně chce.

5 2
možnosti
LH

Radek Polický

O tom, že dnes je všechno lacinější je blábol dnešních demagogů a Vy jim věříte.

Ano, v přepočtu to je možná lacinější, ale HROMADA věcí se neplatila, takže když si vezmete průměrný příjem a výdej domácností tenkrát a dnes, tak to je všechno dražší.Tenkrát se neplatila revize za komín, revize za kotel, pohotovost, léky, u zubaře plomby, elektřina a voda byly x krát lacinější, na vesnici se neplatil odpad, protože se zavážely veškeré díry a rovnal se terén, tenkrát do zaměstnání stačila laciná týdenka, dneska musí být v rodině dvě auta (takže nákup dvou aut + veškeré náklady na jejich provoz).Bydlím na vesnici , čili domovní daň 30 kč nyní 560 kč, 1q uhlí za 18 kč, nyní 360 kč atd atd.Nebo Vy v domácnosti kupujete JENOM potraviny?Zkuste si dát náklady na všechny tyto položky do průměru tenkrát a dnes a uvidíte o co je dnešní průměr VÝDAJŮ domácností vyšší než tenkrát ( i s těmi Vašimi lacinými potravinami).

A s těmi zvířaty na vesnici máte pravdu.Jenže už tenkrát byli lidi z měst pohodlný něco si vypěstovat na zahrádce.Jeden můj spolupracovník, co bydlel ve městě v paneláku, mi říkal: "Ty se máš, máš zvířectvo, zeleninu, ovoce a máš to zadarmo.Já musím všechno koupit a tak nic neušetřím."Když jsem se ho ptal kde byl všude na dovolené, tak říkal že v Jugoslávii, NDR, Maďarsko, nespočetněkrát na Slovensku.Přece nebude o dovolené sedět doma.A já na to, že já sedět doma musím.Nikdo za mně nenakrmí zvířata, neusuší seno, nevypleje záhonky, neotrhá ovoce (o dovolené všechno zraje).Řekl jsem mu, že když nepojede na dovolenou a přijde mně se vším pomoci tak mu dám králíky, kachnu, vajec co za 14 dní snesou slepice,ovoce co si natrhá zrovna tak zeleninu do polívky si bude moci natrhat.To odmítl,ale už mně takovou blbost nikdy neřekl,PROTOŽE ON NEVĚDĚL ŽE ZA VŠÍM JE PRÁCE.

1 2
možnosti
AL

Velkým zločinem komunistů bylo zničení selského stavu. Lidí, co měli k půdě a krajině vztah a věděli, že těch pár kousků pole je musí uživit i za 30-50 let. Dnes by se už tak nehospodařilo, ale farny by rostly přirozeně, nebyly by to fabriky. A ta soběstačnost - za jakou cenu? Stačí se podívat, jak vypadalo průměrné JZD, ne to slušovické. Na ten neskutečný švajneraj všude kolem.

2 0
možnosti
AG

Ale vždyť to je nesmysl.

Zemědělství je především dřina od nevidim do nevidím . Lidi jsou pohodlni a o těžkou dřinu nemají zájem. Naopak, systém kolektivního zemědělství je na západě silně využíván,jen trochu jinak, než jak to praktikovali soudruzi za minulého režimu.

A uvědomte si,že většinu dnešní zemědělské základny tvoří statky vybudované právě za komancu a třicet let se z toho těží prakticky bez zásadní modernizace.

1 2
možnosti
AT

Máte na mysli tu soběstačnost, kdy byl problém cokoliv sehnat? A to i u nás pěstované potraviny? Děkuji, o takovou soběstačnost nestojím.

A jestli se ptáte, proč Polsko, Španělsko, Německo,... odpovím vám: protože dotace.

2 0
možnosti
PD

Když autor dokáže dobře zaplatit zahraniční zaměstnance a přitom mít výrobu levnější než třeba Poláci, pak dostane od Babise medaili.

1 0
možnosti
Foto

Nedostane, jen na něj Babiš zaklekne aby neměl konkurenci;-D

2 0
možnosti
LH

Staří sedláci vždycky říkali, že jeden kus dobytka vyprodukuje hnoje na jeden hektar a jeden hektar uživí jeden kus dobytka.Komunisti to už měli trochu zredukované, na tři hektary byl jeden kus dobytka, tento režim to už zkrouhnul na jeden kus dobytka na 10 hektarů.Takže se to všechno dohání chemií.

Každý říká, že dneska krávy dojí víc mléka, tudíž není potřeba tolik krav.Ano, mají pravdu, ale zase potom chybí ten vyprodukovaný hnůj.

Takže se každého zeptejte, kdo se chlubí, že má ekofarmu, kolik má hektarů a kolik kusů dobytka.Musí to být 1:1 nebo místo kravmít více jiného zvířectva.

A protože se nehnojí hnojem, který půdu provzdušňuje (jsou tam různí brouci, žížaly a krtci co se tím vším živí) tak se půda udusává těžkými stroji a nemůže se voda vsakovat.Tím pádem nemáme i spodní vodu.

A nehledě na to, že se kvalitní zemědělská půda zabetonovala různými hyper, supermarkety, průmyslovými zónami (proč, když ve městech je hromada nevyužitých fabrik kde je zavedena voda, odpady, elektřina a silnice k nim) a zaasfaltovala parkovišti k nim.

3 1
možnosti
PD

No jo, ale ty boží čtvrteční akce v Kauflandu.

1 0
možnosti
PD

Autor půjde pracovat do zemědělství, nebo tam pošle své vnuky?

1 1
možnosti
Foto

Beru EU jako jednotný trh. Když je dost masa u sousedů, které se sem může volně dovézt, a za ceny nižší, než by stála domácí produkce, tak proč mermomocí produkovat?

Pokukování po soběstačnosti je něco jako pokukování po KLDR. Ti jsou také úplně soběstační.

Ale hlavně se stačí rozhlédnout po krajině. Teď je tak krásně, velkolepě, ale především všude úplně žlutá. Čím to asi bude?

3 0
možnosti
PD

no, loni byla řepka na 19% plochy, takže určitě ne "všude". A třeba v Německu to bylo 16%

0 0
možnosti
PD

jo, ta selektivní paměť. naše soběstačnost byla před 1990 taková, že u řezníka byly prázdné háky a dvě plechovky lančmítu. lepší maso se prodávalo pod pultem tomu, kdo znal někoho, kdo sežene gumičky do stěračů. Ale dobře, řekněme že si na tu soběstačnost budeme hrát. No, a kdo bude na těch polích pracovat? už teď zemědělci brečí, že nemůžou přijet gastarbaitři z balkánu. socialistické zemědělství bylo postavené na otrocké práci studentů(brambory, chmel) a na žně jezdili vojáci. Česko je a vždy byla prumyslová ekonomika, nikoliv agrární jako polská

7 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Zdeněk Jandejsek pracuje v zemědělství a potravinářské výrobě celý svůj profesní život. Pochází se staré rolnické rodiny, která bez přerušení hospodaří od roku 1630. Žije na vesnici. Na základě celoživotních praktických zkušeností a odborných znalostí obhajuje zájmy zemědělců doma i v zahraniční. Skutečný zemědělec hospodaří s péčí řádného hospodáře a je prvním ekologem. Zná přírodu, protože v ní žije.

Seznam rubrik