Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bože nic tak pitomého jsem nečetl. Tak vážený pane, řepka se primárně pěstuje na výrobu oleje pro potravinářský průmysl a ne do paliv.. To že se začala pěstovat i pro přidávání do nafty není výmysl nikoho z Česka, ale EU.. A prakticky se hlavně využívá tam, kde je to z ekologického důvodu nutné a to třeba pro práci v lese.. Motorové pily, odtahové stroje, osekávačky větví a podobně. Řepka už je bohužel jediná plodina trochu víc pěstovaná, která zlepšuje půdu na rozdíl od obilí, kukuřice a slunečnice..

0 0
možnosti
Foto

To patřilo k tomu vyjádření pana Roberta Brindy.. Vám karma.

1 0
možnosti
JS

Pěstování řepky pro přidávání do phm je zrůdnost, to samé pálení slámy v ,,biospalovnách" pro výrobu elektřiny. Po zavedení přimíchávání biosložek se cena litru phm zvedla o 1,50 Kč a více. A to nemluvím o tom , že je u těchto phm vyšší spotřeba.

1 0
možnosti
PP

Ano, s tím co píšete zcela souhlasím. Jenže já jsem kdysi absolvoval na PEF ČZU a byť se momentálně zemědělstvím neživím, přesto si myslím, že mu alespoň trochu rozumím. Problém s řepkou je bohužel v tom, že pro spoustu lidí zemědělstvím nepolíbených řepka = Babiš, což je sice nesmysl, ale je to původ těch fikcí. Ergo, z řepky se stalo politikum. Mimochodem, kolik si myslíte, že čtenářů tohoto blogu bude vědět, co znamená pojem precizní zemědělství?

1 0
možnosti
Foto

Někde jsem četl, že podíl řepky Agrofertu činí něco kolem 4%. Kupujeme jen řepkový olej ale rakouský - Rapso. Je sice dražší, ale o moc lepší než český.

0 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Zdeněk Jandejsek pracuje v zemědělství a potravinářské výrobě celý svůj profesní život. Pochází se staré rolnické rodiny, která bez přerušení hospodaří od roku 1630. Žije na vesnici. Na základě celoživotních praktických zkušeností a odborných znalostí obhajuje zájmy zemědělců doma i v zahraniční. Skutečný zemědělec hospodaří s péčí řádného hospodáře a je prvním ekologem. Zná přírodu, protože v ní žije.

Seznam rubrik