Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RB

Jedna otázka, vlastně dvě:

Kolik problémů v zemědělství by vyřešila radikální redukce pěstování řepky olejné?

Vzhledem k tomu, že řepka je pěstována výhradně pro výrobu biopaliv: O kolik by se bez biopaliv zlevnila autodoprava?

1 2
možnosti
Foto

U nás se pěstuje v letošním roce cca 370 tis. ha řepky olejné, ze semena se zpracovává 60 % na olej, který konzumujeme (potravina a potravinářské výrobky), jde o nekvalitnější olej ze všech, které u nás konzumujeme, jelikož obsahu 3 omega masné kyseliny, které jsou pouze v rybím tuku, který většina z nás nemusí. Jsem proti využívání řepkového oleje jako přídavku do paliva, a to z dvou důvodů: 1. motory jsou vyráběny na fosilní paliva, řepkový olej snižuje optimální výkon motoru a zkracuje životnost motoru, ale z usnesení EU je nám uloženo 7 %, my přidáváme do 4,8 % a jsme ze strany EU kritizováni. 2. vedle řepkového oleje, přidáváme do potravinářských produktů cca 15 % palmového oleje, který je ze zdravotního hlediska nevhodný, ale cenově nejlevnější, a tak ho máme ve velkém přídavku v sušenkách a hlavně ve zmrzlinách (to si naše děti pochutnávají!!!). Jediné pozitivum je, že ze všech olejů palmový olej nejlépe tuhne. Zde vidíte, že můj apel na domácí produkty je na místě. Tedy dalších 15 % by mělo jít do zpracování pro potravinářské účely a zbytek bychom měli vyvážet a ne dovážet vedle palmového oleje ještě lej kokosový a slunečnicový do potravinářské výroby a olej řepkový do míchání s fosilními palivy. K otázce, kolik problémů v zemědělství by vyřešila radikální redukce řepky olejné. Musím vás zklamat, ale redukce řepky by nevyřešila žádné problémy, protože fikce o škodlivosti řepky není pravdivá. Z agronomického hlediska jde o plodinu přímo hnojenou chlévskou mrvou a plodinu zlepšující v osevním postupu: má obrovský kořenový systém a veškerá nadzemní hmota jde zpět do půdy, takže přináší organickou hmotu do půdy a její bilanci pozitivně ovlivňuje. Dále kořenový systém řeší v půdě tvorbu drobtovité struktury a množství živočichu v půdě (červy, larvy, žížaly, hmyz...).V neposlední řade je plodinou, pokud ji pěstuje skutečný hospodář, která je rentabilní a pomáhá kompenzovat ztráty u obilovin pokud je suší rok a to je v poslední době velmi často.

1 0
možnosti
VH

Snad jen drobnost: Ty dotace jdou z peněz daňových poplatníků. Nikdo nemá nic laciněji ("není oběd zadarmo"). Ty dotace jdou z ceny potravin, zatížených 15% DPH. Jdou z mezd, zatížených daní z příjmů. Ty dotace jsou ukradeny tomu spotřebiteli, kterého pak "ochraňují" před vysokou cenou. Nikdo jiný ty peníze neumí do oběhu dát, než občan tohoto státu (případně států EU).

PS: Těch 15 % z prodejní ceny je zhruba 60 - 75 % ceny výrobní. Klidně byste mohli prodávat téměř za dvojnásobek, kdyby nás stát neokrádal.

PS2: To není nic proti zemědělcům. Pouze proti obhajobě nesmyslu, zvaném dotace.

1 0
možnosti
JN

J41o29s11e37f 44N79i16k69l

19. 3. 2020 9:36

R^R^R^...mluvíte mi z duše...[>-]

2 0
možnosti
PD

odpověď na titulek...do výroby roušek

1 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Zdeněk Jandejsek pracuje v zemědělství a potravinářské výrobě celý svůj profesní život. Pochází se staré rolnické rodiny, která bez přerušení hospodaří od roku 1630. Žije na vesnici. Na základě celoživotních praktických zkušeností a odborných znalostí obhajuje zájmy zemědělců doma i v zahraniční. Skutečný zemědělec hospodaří s péčí řádného hospodáře a je prvním ekologem. Zná přírodu, protože v ní žije.

Seznam rubrik