Jak se naše radost ze vstupu do EU přetavila v mnohá zklamání

22. 03. 2020 21:48:17
Aneb, jak pomoc EU stvořila českou závislost na kapitálu staré EU 15 zvláště v potravinách. Sliby – chyby. Stará EU 15 významnou silou svých národních rozpočtů a nejednotnou dotační politikou pro státy přistoupivší v roce 2004....

..... a později utlumila v těchto zemích zemědělství a potravinářský průmysl. V nových zemích byla nastavená nevhodná podpora na zemědělskou plochu bez podmínky chovu hospodářských zvířat. To přineslo obrovskou redukci stavů hospodářských zvířat:

Druh zvířat v ks/Rok 1989 2018 2018/1989

Dojnice 1 247 000 360 000 28,8 %

Prasnice 312 890 90 000 28,9 %

Tím země staré EU 15 ovládly trh s potravinami za přispění vlastních maloobchodních prodejen.

V současné době dále pokračují k úplnému ovládnutí českého trhu a to Společnou zemědělskou politikou, kde staré země EU maximálně tlačí na omezování plateb pro velké podniky a proklamují jen podporu na malých farmách. Je ale nutné vědět, že podniky, které by přišly o podpory a dotace, vyrábí u nás cca 90 % veškeré zemědělské produkce, která je určená pro zpracování v potravinářských podnicích nebo je nabízená přímo spotřebitelům. Pokud dotace a podpory představují přibližně 30 až 35 %, je nesmysl, aby je kompenzovala vyšší produktivita práce a koncentrace výroby. Ve skutečnosti kompenzuje cca 5 až 10 % podle jednotlivých komodit.

Staré země EU 15 (dnes už jen EU 14) mají podstatně více koncentrovanou potravinářskou výrobu, přes kterou velmi dobře ovládají maloobchodní prodej u nás. EU 14 stále mluví o Společné zemědělské politice a jednotném trhu, ale v nejlepších přírodních podmínkách, jako jsou v Holandsku a Belgii, jsou platby na plochy kolem 400 eur na hektar zemědělské půdy a u nás dostáváme jen 224 eur na 1 hektar zemědělské půdy. Současně jejich národní podpory a skryté dotace například přes ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo životního prostředí a různé území správní celky jsou 3 až 5 krát vyšší než u nás.

Tento postup starých zemí oproti nám (i dalším novým zemím) a výše nastavené podmínky vytváří další tlak na likvidaci naší zemědělské a potravinářské výroby.

Tím, že se neuvěřitelně snížily stavy hospodářských zvířat a tím klesla živočišná výroba, došlo k nižší produkci organické hmoty a výraznému snížení pěstování motýlokvětých rostlin (vojtěška, jetel, hrách, bob a jiné) působících na optimální stav půdy. Tato nevyváženost negativně působí na schopnost půdy zadržovat vodu (Dánská studie – pokud je půda v optimálním stavu, dokáže zadržet více vody než je ve všech řekách, jezerech a přehradách).

Tato hospodářská politika je jako vystřižená z koloniálních dob a směřuje k ovládnutí naši země. Tisíce lidí, kteří se uvolnili se živočišné výroby, jsou k dispozici jako levná pracovní síla do průmyslových montoven.

Je smutné, že jen málo našich spoluobčanů tuto skutečnost prokouklo.

Naše země, jako evropský tygr v růstu hrubého domácího produktu je však v tvorbě hrubého národního produktu o 400 mld. Kč každý rok chudší, jelikož noví vlastníci našich, pardon jejich podniků odváží legálně za naše hranice. Ano, je to v pořádku, podniky si koupili, ale naše levná pracovní síla jim to umožňuje a při hodnocení zmíněného hrubého národního produktu již patříme mezi země rozvojové.

Tento stav je nutné řešit alespoň tam, kde je to možné. Nelze pokračovat ve vytlačování našich zemědělských a potravinářských produktů z vlastního trhu tím, že u nás lehce vytvořený zisk (nízká cena pracovní síly) používají k dotování konečné ceny potravin a ovládnutí zbytku našeho trhu s potravinami. Myslíte, že se mýlím?

Autor: Zdenek Jandejsek | neděle 22.3.2020 21:48 | karma článku: 34.07 | přečteno: 986x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 64 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 171 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 584 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 913

Zdeněk Jandejsek pracuje v zemědělství a potravinářské výrobě celý svůj profesní život. Pochází se staré rolnické rodiny, která bez přerušení hospodaří od roku 1630. Žije na vesnici. Na základě celoživotních praktických zkušeností a odborných znalostí obhajuje zájmy zemědělců doma i v zahraniční. Skutečný zemědělec hospodaří s péčí řádného hospodáře a je prvním ekologem. Zná přírodu, protože v ní žije.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...